Waarom deze inhaalcollecte?

De collecte is voor de Hartstichting, ReumaNederland en Longfonds een heel belangrijke inkomstenbron en van onschatbare waarde voor ons werk. Om onderzoeken te financieren naar nieuwe en betere behandelingen, patiënten (en hun naasten) te helpen beter met hun ziekte te leven en mensen te helpen voorkomen dat ze ziek worden. Met de inhaalcollecte halen we geld op voor onder andere deze doelen.

Een gezond hart voor iedereen

Hoe mooi zou het zijn… een gezond hart voor iedereen. Dat is helaas nog niet voor iedereen werkelijkheid. Bovendien komen er nieuwe uitdagingen bij: het coronavirus kan ernstige gevolgen hebben voor hart en bloedvaten. Daarom werkt de Hartstichting aan het gezond houden en weer beter maken van harten.

Steeds meer hart- en vaatpatiënten

Elke dag sterven ruim 100 mensen aan de gevolgen van een hart- of vaatziekte. Op dit moment zijn er in Nederland ruim 1,55 miljoen mensen met een hart- of vaatziekte. Onze ambitie is om hart- en vaatziekten eerder te herkennen. Zo kunnen we deze ziekten behandelen voordat ze echt toeslaan. Dit redt levens en voorkomt onherstelbare schade.

Hartstichting investeert in onderzoek

We willen nieuwe manieren vinden om hart- en vaatziekten eerder op te sporen en af te remmen. Daarom investeren we in onderzoek. Wetenschappers zoeken naar signaalstofjes in het bloed, die op tijd waarschuwen voor een hart- of vaatziekte.Hoeveel risico heb je eigenlijk op een hart- of vaatziekte? Dat moeten mensen zelf beter kunnen inschatten. Maar hoe? Ook dat wordt onderzocht.

Onderzoek naar erfelijke aanleg voor ernstige hartziekten

In je DNA staat belangrijke informatie over je hart. Soms staat daarin een schrijffoutje. Zo’n schrijffout kan gevolgen hebben voor de gezondheid van je hart. Zo’n schrijffoutje kan erfelijk zijn. We willen met ons onderzoek kijken of we eerder kunnen zien wie erfelijke aanleg heeft voor ernstige hart- en vaatziekten. Te veel mensen hebben een verhoogd risico op ernstige hartziekten, zoals een hartstilstand, zonder dat ze het zelf weten. We investeren in onderzoek, zodat meer mensen op tijd de juiste behandeling krijgen, zoals medicijnen of een ICD.

Een wereld zonder longziekten

Longfonds gaat voor een wereld zonder longziekten. Een groot deel van de collecte-opbrengst gebruiken we om onderzoek naar longziekten te financieren. Onderzoek dat onder meer gericht is op het voorkomen van astma en het repareren van kapotte longen. Dat is in deze onzekere tijd belangrijker dan ooit!

Onder regie van Longfonds werkt prof. dr. Hans Clevers met een team van internationale toponderzoekers samen om longweefselherstel mogelijk te maken. Ze maken daarbij gebruik van een revolutionaire techniek: de mogelijkheid om in het laboratorium mini-organen te kweken. Het baanbrekende onderzoek richt zich nu op de ontwikkeling van een mini-long.

Een mini-long is een uit stamcellen gekweekt model dat de functies van de echte long nabootst. De mini-long is bijna compleet; het Longfonds-team werkt nog aan een model voor de longblaasjes. Clevers: “Zodra we beschikken over een mini-long, kunnen we snel én veilig medicijnen testen die de stamcellen in echte longen aanzetten tot herstel van kapot weefsel.” Dat zou fantastisch zijn, want daarmee zetten we een reusachtige stap om reparatie van beschadigd longweefsel mogelijk te maken.

Als het lukt om een complete mini-long te maken, dan is dat een medische doorbraak van wereldformaat. Het onderzoek van prof. dr. Hans Clevers en zijn team is kansrijk, biedt perspectief en hoop. Voor mensen met een longziekte, nu en in de toekomst. Daarom blijven we strijden om wetenschappelijk onderzoek zoals dat van Clevers mogelijk te maken. Daarvoor is veel geld nodig: geld dat we onder andere ophalen met de collecte.

Meer weten over het mini-long-onderzoek? Bekijk dan de video we hierover maakten hieronder.

Ieder kind met jeugdreuma zijn eigen medicijn

Elke 4 weken krijgt Elisha (9) een infuus in het ziekenhuis. Waarom? Ze heeft jeugdreuma. Wat dat betekent? Niet kunnen meedoen met gym of spelen met vriendinnen door de heftige ontstekingen in haar knieën, enkels en polsen. Zo veel pijn hebben dat ze in de rolstoel moet. Al sinds haar 2e zoeken artsen naar het medicijn dat werkt voor Elisha. Voor haar en duizenden andere kinderen met jeugdreuma strijdt ReumaNederland. Het lange zoeken naar het juiste medicijn moet stoppen.

“Het is soms echt tasten in het duister.”, zegt kinderreumatoloog prof. dr. Nico Wulffraat van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. “Als kind met jeugdreuma krijg je een eerste medicijn. Werkt het niet, dan krijg je het volgende. Net zo lang tot er een aanslaat. Dat duurt veel te lang en dat zit me enorm dwars. De kans op blijvende schade bij kinderen met jeugdreuma is veel te groot: beschadigde gewrichten, achterstanden op school. Jeugdreuma is echt een rem op hun leven.”

ReumaNederland financiert het onderzoeksprogramma van professor Wulffraat. Het doel: veel sneller weten welk medicijn aan zal slaan bij welk kind. Wulffraat: “In ons onderzoek richten we ons op biomarkers. Een biomarker is een stofje in het bloed dat vertelt hoe het met de jeugdreuma gaat. Wij willen weten welk medicijn daarbij hoort. Wat ik voor me zie is dat een kind bij me binnenkomt, ik wat bloed afneem en we de week erop met het juiste medicijn beginnen. Voor ieder kind zijn eigen medicijn.”

Ja, ik help mee

Hartelijk dank voor je hulp! Samen zetten we ons in voor een gezonder Nederland.