Veelgestelde vragen

Voor collectanten

We vinden het fijn dat we dit jaar alsnog met de collectebus langs de deuren kunnen! De inhaalcollecte vindt plaats van maandag 12 oktober tot en met zaterdag 24 oktober.

Voor deze speciale gelegenheid voegen de Hartstichting, ReumaNederland en Longfonds eenmalig hun collectes samen. We lopen in het najaar dus mét elkaar en vóór elkaar. Voor ieders gezondheid, en in het bijzonder voor alle mensen met een reumatische aandoening, longziekte of een hart- en vaatziekte.

We zijn erg blij met alle hulp en inzet, want alleen met jullie hulp kunnen we Nederland zo gezond mogelijk houden.

Veelgestelde vragen over de inhaalcollecte

Sinds de persconferentie van 13 oktober zitten we in een gedeeltelijke lockdown. Het aantal besmettingen loopt iedere dag op. Waarom gaat de inhaalcollecte door?

Collecteren mag en is veilig conform de afspraken die gemaakt zijn met het RIVM. Ook volgens de aangescherpte maatregelen die vanaf 14 oktober gelden, kan de collecte doorgaan. Daar zijn de fondsen blij mee, want de collecte is voor de Hartstichting, ReumaNederland en Longfonds een heel belangrijke inkomstenbron en van onschatbare waarde voor ons werk. Veilig collecteren op 1,5 meter afstand blijft tijdens de inhaalcollecte uiteraard het uitgangspunt. Eén-op-één contact is geen bezwaar in de buitenlucht, mits je je aan de richtlijnen houdt. De collectanten kennen deze richtlijnen.

Is het nog steeds veilig om langs de deur te gaan?

Veilig collecteren op 1,5 meter afstand blijft tijdens de inhaalcollecte uiteraard het uitgangspunt. Collecteren is veilig met de richtlijnen die de fondsen met het RIVM hebben afgesproken. De gezondheid van vrijwilligers en gevers staat daarbij altijd voorop. Eén-op-één contact is geen bezwaar in de buitenlucht, mits je je aan de richtlijnen houdt. De collectanten kennen deze richtlijnen.

Moet ik een mondkapje dragen als ik langs de deur ga?

Zolang je buiten op straat collecteert en de hemel is boven je hoofd zichtbaar, is een mondkapje niet verplicht op dit moment. Betreed je een openbare ruimte waarbij het zicht op de hemel er niet meer is, dan adviseert de overheid dringend om een mondkapje te dragen. Sinds 14 oktober is het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes, zoals het trappenhuis van een flatgebouw, toegevoegd aan de richtlijnen om veilig te collecteren. Voel je je zelf ook in de buitenlucht prettiger bij het dragen van een mondkapje, dan ben je vrij deze te gebruiken.

Waarom mag er in sommige gemeenten wel en in andere gemeenten niet worden gecollecteerd?

Collecteren mag en is veilig conform de afspraken die gemaakt zijn met het RIVM. Ook volgens de aangescherpte maatregelen die vanaf 14 oktober gelden, kan de collecte doorgaan. Collecteren is veilig met de richtlijnen die de fondsen met het RIVM hebben afgesproken. Uit extra voorzorg hebben de collecterende fondsen afgesproken om op voorhand de collecte niet huis-aan-huis door te laten gaan in gemeenten waar het aantal met een hoge besmettingen hoog opliep. Uiteraard kunnen vrijwilligers ook in andere gemeenten besluiten niet te lopen, dan hebben we daar alle begrip voor. We monitoren voortdurend of overheidsmaatregelen (landelijk en lokaal) aanleiding zijn om de maatregelen voor een veilige collecte verder aan te scherpen, maar op dit moment is daar geen aanleiding voor.

Wat zijn de gevolgen van de landelijke maatregelen voor mijn gemeente? Kan de inhaalcollecte in mijn gemeente wel doorgang vinden?

Collecteren mag en is veilig conform de afspraken die gemaakt zijn met het RIVM. Ook volgens de aangescherpte maatregelen die vanaf 14 oktober gelden, kan de collecte doorgaan. Collecteren is veilig met de richtlijnen die de fondsen met het RIVM hebben afgesproken. Uit extra voorzorg hebben de collecterende fondsen afgesproken om op voorhand de collecte niet huis-aan-huis door te laten gaan in gemeenten waar het aantal met een hoge besmettingen hoog opliep. De lijst met gemeenten waarvoor dit geldt is hier te vinden. Uiteraard kunnen vrijwilligers ook in andere gemeenten besluiten niet te lopen, dan hebben we daar alle begrip voor. We monitoren voortdurend of overheidsmaatregelen (landelijk en lokaal) aanleiding zijn om de maatregelen voor een veilige collecte verder aan te scherpen, maar op dit moment is daar geen aanleiding voor.

Het aantal besmettingen blijft maar oplopen. Is het nog wel verstandig met mijn bus langs de deuren te gaan? Verspreid ik dan niet ongewild het coronavirus?

Het aantal besmettingen blijft inderdaad maar oplopen. Het is daarom van belang dat je je aan de regels houdt. Collecteren mag en is veilig conform de afspraken die gemaakt zijn met het RIVM. Ook volgens de aangescherpte maatregelen die vanaf 14 oktober gelden, kan de collecte doorgaan. Collecteer alleen, was je handen met zeep voor en na het collecteren, maak de collectebus na elk gebruik schoon met een reinigingsdoekje, houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen en blijf thuis bij verkoudheidsklachten. Mocht je je toch onveilig voelen, ga dan niet collecteren.

Waarom nu een gezamenlijke collecte voor de Hartstichting, ReumaNederland en Longfonds?

Door corona konden de collectes van de Hartstichting, ReumaNederland en Longfonds in het voorjaar niet op de ‘traditionele’ manier doorgaan. Hierdoor zijn we belangrijke inkomsten misgelopen.

De collecte is voor de Hartstichting, ReumaNederland en Longfonds een heel belangrijke inkomstenbron en van onschatbare waarde voor ons werk. Om onderzoeken te financieren naar nieuwe en betere behandelingen, patiënten (en hun naasten) te helpen beter met hun ziekte te leven en mensen te helpen voorkomen dat ze ziek worden.

Daarom zijn we gezamenlijk gaan kijken naar mogelijkheden om de huis-aan-huis-collecte toch te organiseren.

Stichting Collecteplan (die alle collectes coördineert) heeft ons de mogelijkheid gegeven om de huis-aan-huis-collecte in het najaar in te halen. Een mooie kans die we met zes handen aangrijpen.

Drie fondsen organiseren de inhaalcollecte. Hoe wordt de opbrengst verdeeld?

De totale opbrengst wordt via een verdeelsleutel onder de drie deelnemende fondsen verdeeld. Het vertrekpunt hierbij is de collecte-opbrengst in 2019 (Hartstichting: 2,8 miljoen euro; ReumaNederland: 2,8 miljoen euro en Longfonds 1,86 miljoen euro).

Hoe ziet collecteren tijdens de inhaalcollecte er dan uit?

De inhaalcollecte is een huis-aan-huis-collecte. Als collectant ga je met de collectebus langs de deuren. Gevers kunnen contant geld in de collectebus doen of de QR-code op de bus scannen. Veilig collecteren op 1,5 meter afstand blijft tijdens de inhaalcollecte het uitgangspunt. Stichting Collecteplan heeft hiervoor richtlijnen opgesteld in samenwerking met het RIVM. Die nemen wij in acht.

We geven je graag een idee hoe collecteren op 1,5 meter afstand eruitziet:

  • Zet de bus op de grond en bel aan.
  • Zet twee stappen naar achter, zodat je op minimaal 1,5 meter afstand staat.
  • Doet er iemand open? Vraag om een gift. Dat kan twee manieren: 1. Met hun mobiele telefoon door de QR-code op het label op de bus te scannen. 2. Met contant geld, door geld in de collectebus te stoppen.
  • Bedank de gever.
  • Zodra de deur dicht is, kun je de bus weer meenemen.
  • Doet er niemand open? Stop dan de niet-thuiskaart in de brievenbus. Die krijg je van ons samen met je collectebus.

Hoe werkt collecteren voor drie fondsen?

Als je loopt voor de inhaalcollecte, draag je bij aan belangrijk onderzoek van ReumaNederland, Longfonds en de Hartstichting. Ook als je gewoonlijk voor een van de fondsen loopt, komt jouw opbrengst nu ten goede aan alle drie de fondsen. De totale opbrengst van de inhaalcollecte wordt via een vaste verdeelsleutel onder de drie deelnemende fondsen verdeeld. Het vertrekpunt hierbij is de collecte-opbrengst in 2019 (Hartstichting: 2,8 miljoen euro; Longfonds 1,86 miljoen euro en ReumaNederland: 2,8 miljoen euro).

Omdat je loopt voor drie fondsen, laten we een nieuwe sticker met logo’s van de deelnemende fondsen ontwikkelen. Die sticker plakt de organisator voor je op de collectebus.

Om je goed voorbereid op pad te laten gaan, blijven we je op de hoogte houden van alle ontwikkelingen rondom de inhaalcollecte. Ook krijg je van ons een folder met de kernboodschap van de inhaalcollecte, zodat je aan de deur goed kunt vertellen waar het opgehaalde geld voor wordt ingezet.


Ik ben al collectant, waarom moet ik mij opnieuw aanmelden?

Vanwege de privacyregels mogen de fondsen geen gegevens van collectanten met elkaar delen. Om toch een gezamenlijke inhaalcollecte mogelijk te maken, moeten collectanten zich hiervoor apart aanmelden. Jouw contactgegevens gebruiken wij uitsluitend voor de inhaalcollecte. Uiterlijk 1 februari 2021 verwijderen wij jouw gegevens en de database. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacyverklaring.


De collecteweek is deze keer bijna 2 weken, waarom is dat?

De collecte vindt plaats in de herfstvakantie. Deze twee weken hebben we toegewezen gekregen door Stichting Collecteplan, omdat in deze weken geen andere goede doelen collecte houden. Aangezien de week van de herfstvakantie per regio verschilt, hebben we ervoor gekozen een collecteperiode van twee weken aan te houden.

De organisator is afhankelijk van de vergunning die de gemeente verleent om te collecteren. Het kan namelijk zijn dat we in de ene gemeente wel twee weken mogen collecteren en in de andere gemeente maar één week. Uiteraard bepaal je zelf op welke dag of dagen in die periode je op pad wil gaan.


Mag ik zelf bepalen in welke week ik ga collecteren?

De collecte vindt plaats in de herfstvakantie, deze twee weken hebben we toegewezen gekregen door Stichting Collecteplan. De organisator is afhankelijk van de vergunning die de gemeente verleent om te collecteren. Het kan namelijk zijn dat we in de ene gemeente wel twee weken mogen collecteren en in de andere gemeente maar één week.

De organisator van jouw gemeente zal contact met je opnemen om in gesprek te gaan over wanneer je collecteert. Jullie maken hier samen afspraken over. Uiteraard bepaal je zelf op welke dag of dagen je op pad wil gaan.


Waarom zou ik ook lopen voor een ander goed doel als ik eigenlijk voor een van de andere doelen collectant ben?

Door corona konden in het voorjaar onze collectes niet op de ‘traditionele’ manier doorgaan. ReumaNederland, de Hartstichting en Longfonds zitten in hetzelfde schuitje. Daarom bundelen we onze krachten eenmalig voor een unieke inhaalcollecte. We lopen dus met elkaar en voor elkaar. Voor ieders gezondheid, en voor alle mensen met reumatische aandoening, een longziekte of hart- en vaatziekte. De opbrengst verdelen de drie fondsen. Zo helpen we elkaar om een deel van onze gemiste collecte-inkomsten goed te maken.


Ik heb me aangemeld maar ik heb me bedacht. Kan ik mij nog afmelden?

Geen probleem. Stuur ons een e-mail hierover naar vrijwilliger@inhaalcollecte.nl


Ik wil graag met een vriend(in) collecteren. Moet hij/zij zich ook aanmelden?

Ja, hij/zij kan zich aanmelden via een speciale aanmeldpagina.


Wat is de minimale leeftijd om te mogen collecteren?

Dat verschilt per gemeente, maar in elk geval minimaal 16 jaar. Kinderen tot 16 jaar mogen alleen onder begeleiding van een volwassene collecteren.


Kan ik naast collecteren, nog met iets anders helpen?

Voor de inhaalcollecte kunnen we alle hulp gebruiken! Als je wilt helpen bij de organisatie van de collecte in je wijk, neem dan contact op met je vrijwilliger@inhaalcollecte.nl en dan bespreken we jouw wensen en de mogelijkheden.

Je kunt ook kijken bij onze toolkit. Daar vind je materialen die je kunt downloaden en suggesties om zelf bij te dragen aan de inhaalcollecte. Alvast bedankt!


Mijn vraag staat er niet tussen, wat nu?

Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan een berichtje naar vrijwilliger@inhaalcollecte.nl. We helpen je graag.